Skolyoz, omurganın yana doğru eğilmesiyle oluşan üç boyutlu bir deformitedir. Skolyoz oluşmasının sebebi, omurganın dönmesi ve devamında geriye doğru yatmasıdır. Kendiliğinden düzelme ihtimali düşük olan omurga eğriliği çoğu zaman skolyoz egzersizlikleri ile tedavi edilebilirken ileri seviyede olan skolyoz için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Skolyoza uygulanacak tedavi veya egzersiz, skolyozun derecesine ve yapısına göre değişmektedir.
Skolyoz bazı durumlarda hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir. Çoğu zaman ağrı gözlemlenmese de günlük rutin dışındaki hareketlerde ağrı görülmektedir. Kesin teşhis, fiziksel muayene ve röntgen sonucunda uzman doktor tarafında konulmaktadır. Bazı özel durumlarda ise MR veya ultrasona ihtiyaç duyulabilmektedir.
Klinik pilates, yapısal skolyoz için tedavi seçeneği olmasada; ilerlemesi durdurulabilir veya geriletebilir. Kinik pilatesin en büyük katkısı, skolyoz kaynaklı sırt-bel ağrılarının giderir ve kasları güçlendirerek yaşam kalitesini yükseltir. Bun ek olarak klinik pilatesle, omurgada oluşan asimetrik durum mümkün olduğunca azaltılır. Denge, koordinasyon, vital kapasite iyileştirir. Kişinin günlük hayatındaki rutin aktivitelerde kendini rahat ve yeterli hissedebilmesi hedeflenir.
Nefes, güçlendirme ve esneme egzersizleri içeren fonksiyonel bir klinik pilates programı ile daha sağlıklı ve ağrısız bir omurga sahibi olmak mümkündür.
Kaynak: https://www.pilatesanytime.com/blog/restorative/aligning-the-spine-pilates-for-scoliosis-care#:~:text=While%20Pilates%20may%20not%20cure,move%20out%20toward%20the%20periphery.
https://www.pilates.com/pilates-and-scoliosis